Zoals elk verhaal heeft ook dit verhaal een begin, een middendeel en... een slot.
Eigenlijk is voor mij persoonlijk de titel van dit verhaal niet helemaal correct. Zelf startte ik met het maken van iBooks al veel langer geleden, maar dit waren 'persoonlijke' dingen waarin ik enkel naast mijn teksten gebruik maakte van fotogalerieën en youtubefilmpjes. Dus een beter titel zou zijn 'Het SO-iBook verhaal' waar SO uiteraard staat voor Stedelijk Onderwijs van Antwerpen. In deze titel laat ik dan weer de A (van Antwerpen) weg omdat 'Het SOA-iBook' de lezer op het foute been zou kunnen zetten.
Goed, laat me toe eindelijk met het verhaal te starten.
(Het verhaal bestaat uit: deel 1, tussenspel, deel 2, slot.)
Rond april 2018 wordt er op verschillende sites van het Stedelijk Onderwijs nagedacht over de feestelijkheden die '200 jaar Stedelijk Onderwijs' met zich mee 'moeten' brengen. Men komt op het idee om voor elke graad van de lagere school een 'projectkoffer' te maken met het als thema '200 jaar Stedelijk Onderwijs'. Voor elke graad werd er een verantwoordelijke aangeduid die de leiding kreeg over het samenstellen van de koffer. EM kreeg zo de tweede graad toegewezen. Zij contacteerde enkele ouwe (gepensioneerde) rotten die ooit gedurende langere tijd in de middengraad les hadden gegeven. Naast GJ werd ook aan mij gevraagd of ik hieraan wou participeren. GJ en ik zochten heel wat materiaal en ideeën bij elkaar. We zochten bruikbare teksten en leuke activiteiten van allerlei aard bij elkaar die deel zouden kunnen uitmaken van dergelijke koffer. Na één van de vergaderingen - want ook die vonden plaats - zegt GJ tegen mij: 'Toch wel erg spijtig dat er helemaal niets met ICT in de koffers terecht gaat komen...'
Dit zette me aan het denken en bracht me op het idee om een iBook te maken over het onderwijs met als titel 'De school vroeger - 100 jaar geleden'. In dit educatieve boek zou ik zoveel mogelijk toeters en bellen hanteren die er in een iBook gebruikt kunnen worden: fotogalerieën, filmpjes, pop-ups, interactieve prenten, toetsen,... Omdat de tijd om de koffer samen te stellen beperkt was, werkte ik letterlijk dag en nacht aan het elektronisch boek.
Ik stuurde EM en GJ een eerste versie (nog niet alle hoofdstukken waren toen af) door. Zij bleken erg enthousiast.
Op de vergadering van 24 mei 2018 in Het Anker mag ik mijn 'voorlopig iBook' tonen. De reacties zijn uiteenlopend...
Een HJ, ex-medewerker van OVSG, leidt de vergadering en met zijn reactie boort hij mijn iBook volledig de grond in.
'De inspectie vindt het gebruik van de iPad waar je maar naar prentjes kijkt en met een druk van je vinger op het scherm wat animatie krijgt maar niks. Kinderen moeten 'begrijpend lezen' terug met boek en vragen écht leren...'
De reactie van enkele andere leden van de vergadering is echter helemaal tegenovergesteld. Zo erg zelfs dat de verantwoordelijke voor de eerste graad me vraagt of ik het niet zie zitten om iets voor de eerste graad te maken.
Onderweg naar huis maalt het al in mijn hoofd: 'De eerste graad... die kunnen allemaal nog niet lezen... dat moet een kijkboek worden... maar ze moeten er ook wat bij leren... hoe kan ik dat voor mekaar krijgen?...'
Terwijl ik naarstig aan het iBook voor de middengraad verder werk, start ik ook al met een iBook voor de eerste graad. En de tijd drukt dus dag- en nachtwerk blijven troef!
Op 1 juni 2018 lijkt het iBook voor de middengraad af. Ik stuur het door naar GJ die het met een kritisch oog zal bekijken en zeker de taalfouten eruit zal halen. Dezelfde dag toon ik mijn eerste ontwerp voor de eerste graad (50 jaar geleden op school) aan EM op Het Anker. Ik loop er KR (zij is verantwoordelijke voor de koffer van de derde graad) tegen het lijf die me schoorvoetend vraagt of ik het niet zie zitten om ook voor de derde graad een iBook te maken. Ik meld haar dat ik dit wel wil overwegen, maar dat ik hiervoor wel eerst met haar (en desnoods nog anderen) rond de tafel wil zitten.
Op 7 juni 2018 zitten we dan samen aan tafel in een ruime vergaderzaal in Het Anker. KR, AW (ICT-medewerker) en ik proberen op te lijsten wat er zoal in het iBook voor de derde graad zou moeten komen. In dezelfde vergaderzaal zit iemand (*) rustig op haar laptop te werken, deze persoon mengt zich hoegenaamd niet met onze vergadering.
's Avonds krijg ik van VVB (zij moet ervoor zorgen dat het volledige project in goede banen terecht komt) een mail het volgende:
Kan je ons laten weten in welk programma je het I-book hebt gemaakt?
Alle communicatie, materialen,... die in het kader van 200 jaar SO verspreid worden, moeten vormelijk aan een aantal vereisten voldoen. We willen dus, op aanraden van Marketing en Communicatie, even bekijken of we ook de lay-out van het I-book hier (hopelijk makkelijk) aan kunnen aanpassen (bv. kleurgebruik, lettertype,...).
Ik geef de nodige informatie door.
Op 15 juni 2018 (de iBooks voor de eerste en de tweede graad zijn klaar en dat van de derde graad krijgt mijn volle aandacht) krijg ik een mail van JF (*) met volgende niet mis te verstane zinnen:
-Ik heb het besproken met het team en we denken dat het teveel werk gaat vergen om de I-books grafisch binnen de juiste lijnen te krijgen.
-Daarom willen we de I-books dus liever loskoppelen van het project 200 jaar Stedelijk Onderwijs.
-Wat mij betreft, mag je dus zeker een I-book voor de 3e graad maken, maar wij gaan dit dus niet als basisonderdeel van de lespakketten aanbieden in het kader van 200 jaar Stedelijk Onderwijs.
Dagen werk van 's morgens vroeg tot een gat in de nacht worden met één mailtje gewoon in de prullenbak geveegd.
(*) de link tussen deze twee personages hoef ik niet te melden veronderstel ik
Hoewel de iBooks met een paar pennenstreken worden afgevoerd, zijn er wel enkele personen (scholen) die er interesse in hebben. Ik ga naar die scholen om de iBooks op de aangeboden iPads te zetten. En zoals er in mijn iBooks staat weiger ik elke vorm van betaling of compensatie. De iBooks zijn gratis voor educatief gebruik.
Als ik begin 2019 te weten kom dat men in een school een themaweek rond het onderwerp 'feest' gaat houden, kan ik het niet laten om een nieuw iBook te maken. Het iBook 'FEESTEN, een overzicht' zie komt tot stand.
In het begin van schooljaar 2019-2020 wordt mij gevraagd of ik niet iets rond de vier elementen kan maken. Ook nu weer steek ik heel wat energie in iBooks voor de hele lagere school (Aarde, Lucht, Vuur, Water en De vier elementen een reeks voor de beneden en een reeks voor de bovenbouw) Bij de boeken voor de derde klas en die van de bovenbouw maak ik een bijbehorend spelletjesboek. Voor sommige iBooks maak ik eveneens bijbehorende werkbladen.
Tijdens de nieuwjaarsreceptie in een school op 24 januari 2020 kom ik de echtgenoot van ADH tegen en geraken we in gesprek. Hoe het komt weet ik niet meer (waar het hart van vol is...), maar mijn eerste iBook komt ter sprake. Ik toon de man op mijn iPhone enkele bladzijden uit het boek. Blijkbaar vond hij het toch niet niks want als zijn echtgenote ook bij ons aan tafel komt zitten, begint hij spontaan over mijn creatie tegen haar te vertellen. Uiteraard heeft dit tot gevolg dat ik ook aan haar wat fragmentjes uit 'De school vroeger - 100 jaar geleden' laat zien. Als ik dan ook nog vertel hoe het (zie 'deel 1') met dat iBook gelopen is, is ze enigszins verwonderd maar zegt zelf dat ze daar niet van schrikt.
Op 7 februari 2020 krijg ik van ADH een mailtje waaruit blijkt dat er toch wel interesse is voor mijn creaties. Ik stel voor om mijn oude iPad met de iBooks te brengen zodat men - zonder mij en dus in alle sereniteit - de iBooks kritisch kan bekijken. Ook de werkbladen die bij de iBooks horen stuur ik door.
Als we op woensdag, 19 februari 2020 in Het Anker afspreken, blijkt tot mijn spijt dat men de iPad nog niet heeft gebruikt (waar ik alle begrip voor heb want er is voor SO wel wat anders te doen dan op mijn iPad te snuisteren). Ik krijg dan wel de mogelijkheid om de iBooks aan ADH en haar collega FN uitgebreid te tonen. Beide dames waren m.i. meer dan gematigd enthousiast over wat ze zagen, maar dat kan ook mijn perceptie zijn en/of omdat ik, de maker, er zelf bij was.
En dan...
Je had het alvast kunnen raden. Je leest tegenwoordig geen tekst meer of er wordt over dit onderwerp gerept. Niet de iBooks van mulako, maar Corona verovert de wereld. Voor we het weten zitten we in een noodtoestand (een lockdown). Winkels, bedrijven, scholen,... gaan dicht. En ik die hoopte dat men eindelijk mijn iBooks zou gaan gebruiken zit ook vast in mijn kot.
Ergens had ik toch uit het overleg met ADH en FN begrepen dat men de directies van de lagere scholen van SO op de hoogte wou brengen. Doordat er ineens allerlei tools om online te vergaderen (Teamviewer, Microsoft Teams, Prezi Video,...) werden gepromoot, kwam ik op het idee om een Prezi Video over mijn iBooks te maken. Als het ding - waarin ik gebruik maakte van leuke animatie - klaar was, was ik meer dan ontevreden en beklaagde ik alle kinderen die dagen aan een stuk naar hun leerkracht op het scherm moesten kijken om toch iets zinnigs te leren. Ik kon na een minuutje van mijn Prezi Video al niet meer naar mijn eigen gezicht op het scherm zien: wat een gedrocht!
Ik schakelde terug. In plaats van de 'nieuwe' manier van presenteren te hanteren, ging ik terug naar een 'ouderwetse' PowerPoint waarnaar het m.i. leuker is om naar te kijken dan naar een verschrompelde aardappel.
Op 29 mei 2020 stuurde ik de PowerPoint naar de dames die ik in februari gesproken had, maar er volgde een periode van radiostilte op. Misschien begrijpelijk gezien de omstandigheden en het naderende einde van het turbulente schooljaar.
Op 18 september 2020 krijg ik een mailtje waarin me duidelijk gemaakt wordt dat men de iBooks nog niet is vergeten en dat ik contact met TB moet opnemen voor verder verloop. TB heeft dit dan direct doorgespeeld aan AW & JD.
Op 30 september 2020 heb ik met beide heren een afspraak in De Pit. Ze lijken ook de kwaliteiten van de iBooks in te zien met het oog op ICT-vaardigheden bij de leerlingen.
Enkele weken later krijg ik te horen dat de tekst die ik hanteer om gedownload materiaal in mijn iBooks te gebruiken niet volstaat wat auteursrechten betreft.
Ik citeer even de tekst:
Heel wat materiaal van dit didactisch iBook is van het net geplukt en valt dus onder het recht 'Reproductie ter illustratie bij onderwijs of voor wetenschappelijk onderzoek (artikel 22, § 1, 4bis en 4ter, zoals ingevoerd bij de wet van 31 augustus 1998) .
Voor dit iBook mag onder geen beding een financiële (of andere soort) bijdrage gevraagd worden en staat ter beschikking van een ieder die hoopt er iets uit te kunnen leren.
Na wat heen en weer gemail, begrijp ik dat ik een bronnenvermelding in de iBooks moet opnemen. Ik ga er dan ook meteen mee aan de slag wat niet evident is omdat het al meer een jaar geleden is dat ik bepaalde iBooks maakte. Toch slaag ik erin om van praktisch alle prenten, foto's, filmpjes en geraadpleegde teksten de oorsprong te achterhalen.
Ik stuurde een voorbeeld van de bronnenvermelding door en kreeg dan als antwoord dat we ons niet te veel zorgen moeten maken over de auteursrechten zolang we dit niet verspreiden buiten SO we kunnen dit wel beschouwen als een cursus.
Op 1 december 2020 krijg ik de vraag om een Webinar te maken. Ik pas mijn PowerPoint van 29 mei wat aan en stuur die (nog eens) door op 7 december (zie 'iBooks filmpje').
Op 10 december 2020 krijg ik een kort mailtje van AW met dit ene zinnetje: Denk dat de presentatie er goed uitziet zo.
Sindsdien blijft het wateroppervlak van het iBookmeer rimpelloos.
Verloren moeite?
Misschien was de energie die ik in de iBooks stak verloren moeite...
Toch heb ik er geen spijt van dat ik ze gemaakt heb.
Ik heb alleen maar spijt dat een heleboel leerlingen er niet de kans toe kregen om er in te lezen, om er in te ontdekken, om ICT-vaardigheden op een aangename manier onder de knie te krijgen of te oefenen.
Misschien...
misschien is het maar beter zo,
heb ik mezelf overschat
en kom ik nu stilaan met mijn voetjes terug op de grond
met het besef dat ik toch maar een knoeier ben.
Best AI Website Creator